ROT-avdrag

Villaägare och bostadsrättsinnehavare får göra ett skatteavdrag med 30 % på belopp upp till maximalt 50 000 kronor när man anlitar en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden. Avdraget gäller enbart arbetskostnaden, inte material, och självklart ska företaget som anlitas ha en F-skattsedel.

 

ROT-avdraget är kopplat till den enskilda individen. Är man två delägare i huset/bostadsrätten kan alltså hushållet få en skattereduktion på

2 x 50 000 kronor om arbetskostnaden uppgår till 100 000 kronor. Även arbeten som utförs i ett fritidshus omfattas, så länge man själv som privatperson står som ägare till det och det enligt fastighetstaxeringen är klassat som småhus.

 

Vem får göra ROT-avdrag 2017?

  • Den som äger och bor i en villa, ett radhus eller bostadsrätt. Du kan även göra i avdrag för arbeten på en sommarstuga (fritidshus) även om du inte är skriven där som din bostadsadress.
  • Den som betalar skatt i Sverige och har tillräcklig inkomst för att få göra sitt önskade avdrag.
  • Den som köper en tjänst som tillhör listan över avdrag som godkänns av Skatteverket.
  • Den som bor i bostadsrätt får bara göra avdrag för de jobb som sker inne i lägenheten. På utsidan anses det vara bostadsrättsföreningen som har ansvaret.
  • Den som fyllt 18 år senast under året som avdraget gäller.

 

Rätt inkomst krävs för maximalt avdrag

Det enda kravet för att få göra fullt avdrag är att du tjänat tillräckligt, och därmed betalat tillräckligt med skatt, under året. Var gränsen går beror på bland annat kommun, övriga avdrag, med mera.

 

För att göra en preliminär uträkning kan du använda e-tjänsten - Räkna ut din skatt - hos Skatteverket. Tänk bara på att beräkningen inte ger ett slutgiltigt besked eftersom den baserar sig på händelser framåt i tiden.

 

 

PM Inredningsmontage AB, Löts-Vallby 2, 749 51 Grillby, Tel: 0709-46 46 16, E-post: info@pm-montage.se

Copyright 2012 © All Rights Reserved